Téli boldogságcseppek

“Hol a boldogság mostanában?

Barátságos meleg szobában.” – Petőfi Sándor (Téli Világ)

A tél, amikor a levegő lehűl és a természet fehérbe burkolózik. Bebújunk egy óriási dunyha melegébe, elrejtőzünk a cudar, zord havazás elől egy csésze forró teával, és az ablakon meredten bámuljuk a leeső hópihéket. Ezen időszakot mindenki máshogy tölti, akár mondhatnám azt hogy átvészeli, hiszen mielőtt az embereket elöntené a kellemes adventi várakozás- vagy akár közvetlen karácsony után-, hajlamosak vagyunk az időjárással egyaránt mi is a negatív számok csapatában játszani. Ebben a kis cikkben szeretnék segíteni nektek „felkészülni” a melankólia, és a fáradtság okozta rosszabb hangulatra.

A tél az elmúlással és a csenddel körbevett pihenés, elmélyülés ideje. Vannak akik nehezebben birkóznak meg a tél rideg oldalával, magukba fordulnak és a negatív érzelmek előtérbe kerülnek.

Ne ess kétségbe, teljesen normális ha időszakosan rosszabb a kedvünk, de elhoztam pár tippet amitől szebbé válhatnak a téli napok.

 A téli fény is számít

Télen is süt a nap, annak ellenére hogy reggelente az idő csípős vagy akár mínuszok kísérik végig a nappalokat. A téli nap fénye is hozzájárul a D-vitamin képződéséhez amely az immunrendszerünket támogatja, valamint segít a vidámságunk megőrzésében. Ha tehetjük válasszuk a buszozás, autózás helyett a sétát, próbáljunk minél több időt a szabadban tölteni.

Zöldség íze
Télen nagyon fontos a rendszeres mozgás mellett a megfelelő, változatos étrend kialakítása. Részesítsük előnyben a hazai, szezonális zöldségeket, gyümölcsöket, mint például a fekete retket, a savanyú káposztát, a céklát, az almát és körtét, amelyek immunerősítő hatással rendelkeznek. A színes gyümölcsökből és zöldségekből készített ételek a hangulatunkon is sokat javíthatnak. 

A boldogság forrása

A nyárral ellentétben, ebben az időszakban a négy fal közé szorulva úgy tűnhet, hogy nincs lehetőségünk annyi szórakozásra, de lakáson belül is megtalálhatjuk ami örömet okozhat nekünk. Elővehetjük a nyáron elfeledett könyvünket, bekuckózva elolvashatjuk vagy akár végig pörgethetjük kedvenc sorozatunkat is. A lényeg, hogy azokat a tevékenységeket részesítsük előnyben amelyek boldoggá tehetnek bennünket.

Ha a felsorolt ötletek mégse válnak be, és a tél borúja elhatalmasodik rajtad, ne félj segítséget kérni olyan embertől akiben megbízol vagy akár egy szakembertől. 

A tél magában hordozza a nehéz érzéseket, de ne hagyjuk, hogy legyőzzön minket. Figyeljük meg mi okoz nekünk örömöt és igyekezzünk minél több színt, fényt és ízeket a napjainkba vinni. 

Bencze Réka

További bejegyzések