Karibi party

Egyesületünk talán eddigi legnagyobb kalandjára 2023 novemberében került sor, amikor is Szent-Márton szigetére látogathattunk el egy Erasmus+ program által támogatott ifjúsági cserére. A programról Gelencsér Dalma élménybeszámolóját az alábbiakban olvashatjátok.

„Amint beköszöntöttek a fagyos reggelek, elszöktünk egy kicsit a hideg elől. 10 napig még élvezhettük kicsit a meleg nyári időt. Így tölthettük a november első heteit a Karib-térségben található Szent Márton szigeten. A szállásunk a helyi közösségi központban volt, itt 3 másikország fiataljaival laktunk együtt. Érkeztek résztvevők Horvátországból, Hollandiából es Bulgáriából is. Nem utolsó sorban pedig segítségünkre volt 3 szent-mártoni fiatal, akik szintén részt vettek velünk a programokon.

Az ifjúsági csere témája a következő volt: “RiseUp!” Empower your skills! Minden nap kora délutánig különböző workshopok által dolgoztunk fel egyes témákat a munka világával kapcsolatban. Ilyen volt például a fiatalok munkanélküliségé az országainkban, vagy hogy saját országunk mit ajánl a korunkbelieknek. Megtanultunk helyes önéletrajzot írni. Megismerkedtünk a LinkedIn használatával, és létrehoztunk egy saját profilt is. A projekt menedzsment egyes módszereit is kipróbáltuk saját problémákon keresztül. A hétfői nap programja egy helyi középiskolában zajlott. Itt kisebb csoportokban kellett bemutatnunk saját foglalkozásunkat. A cél a gimnazisták tájékoztatása volt arról, hogy milyen szerteágazó lehetőségeik vannak, ha végeznek jelenlegi tanulmányaikkal.

A témával kapcsolatos programok mellett természetesen felfedeztük a szigetet, és a helyiek kultúráját is. Egész idő alatt egy kedves karibi hölgy főzött nekünk, így a gasztronómiát is megismerhettük. Minden nap szebbnél szebb strandokat néztünk meg. Egyik nap ellátogattunk a közeli Philippsburg városába is. Az egyik legextrémebb program az úgynevezett „Maho Beach” volt, ami azért érdekes, mert testközelben szállnak le-fel a repülő gépek. November elején érkezve talán az egyik legjobban ünnepelhettük az itthon is ismert Szent Márton napot. November 11-én csodás felvonulásokon ünnepeltek az emberek, és az estét az egész környék egy nagy bulival zárta. 

Szerintem mindannyianegy óriási élményként éltük meg ezt az utazást. Nagy vendégszeretettel fogadtak minket mindenhol, így érthető lett számunkra miért is hívják a szigetet „A barátságos sziget” -nek. Úgy gondolom sokan tanulhatnánk a szent mártoni közösségtől, hiszen ők egyszerűen, aggódás nélkül, boldogan élik mindennapjaikat.

Egy fontos idézettel zárnék, amivel minket is fogadtak:

„Don’t worry, just be happy!” Bobby McFerrin”

Gelencsér Dalma

További bejegyzések