Mi történt a PIFÖ háza táján?

Szeptember első hétvégéjén tartottuk nyárzáró programunkat, a Summer Closing Garden Partyt a Kaptár udvarán. Több mint száz fiatallal búcsúztattuk a 2022-es nyarat, a nagyszerű hangulatról pedig Hámori Tamás, alias DJ Brane gondoskodott.

Szeptember végén megérkezett Görögországból első önkéntesünk Vivian, majd októberben illetve novemberben Diogo Portugáliából, Anastasia pedig Oroszországból csatlakozott hozzánk. Többen is találkozhattatok már velük, heti egy-egy alkalommalaz általános iskolában, valamint mindkét óvodában  segítik a pedagógusok munkáját, játékos programokkal készülnek a gyerekek számára. Ezenkívül a Kaptárban rendszeres foglalkozásokat tartanakés egyéb programjaink szervezésében segítenek. Ezúton is szeretném ajánlani a kedves olvasóknak a programjaikat, melyekről a közösségi média oldalainkon folyamatosan frissülő információkat kaphatnak. 

Ősz elején lehetőségem nyílt részt venni egy hét alkalomból álló képzésen, melynek fő témája a civil szervezetek és a vállalatok közti szorosabb együttműködés kialakítása volt. A képzés során rengeteg hasznos tudást szereztem, illetve nagyszerű szakmai kapcsolatokat sikerült kialakítanom több, országos civil szervezet vezetőjével, amelynek eredményeként a jövőben közös projektek várhatók.

Ezen felbuzdulva a PIFÖ négy fős csapatával (Császár Csaba, Sárosi Ármin, Zsifkó István, Jéhn Máté) neveztünk a Youth Impact elnevezésű 24 órás hackathonra. A versenyre való nevezés feltétele egy olyan fenntartható ötlet volt, amely a közösség javát szolgálja. A nap során vállalati szakemberek segítettek bővebben kidolgozni ötleteinket, majd a végén egy zsűri előtt kellett prezentáljuk azokat. A mi ötletünk az ifjúsági klubba és az ide tervezett programokkal volt kapcsolatos.

A hackathont megelőző héten részt vettünk a Gyermek és Ifjúsági Önkormányzati Társaság által szervezett „Helyben hogyan?” konferenciáján, melynek egyik fő témája a fiatalok jövőképe, elhelyezkedése és az oktatási helyzet volt. Nagy számban érkezett visszajelzés arról, hogy a fiatalok nehezen látják jövőjüket és nem igazán vannak azon tudások birtokában, amivel el tudnák kezdeni a nagybetűs életet. A konferencia második felében több civil szervezettel közösen a Pécsváradi Ifjúsági Önkormányzat is bemutathatta munkáját, amelynek köszönhetően a közeljövőben több településről is érkeznek hozzánk fiatalok, hogy mélyebb betekintést nyerhessenek munkánkba és ötletet meríthessenek a saját tevékenységeikhez.

Tehát a „Helyben hogyan?” konferencián felmerülő téma adta számunkra az alapötletet, hogy a Kaptárban nagyobb hangsúlyt fektessünk az oktató jellegű tevékenységekre és a környezetünkben élő fiatalok számára olyan, az élethez hasznos tudásokat adjunk át, mint a pénzügyi tudatosság, nyelvismeret, vitakészségek fejlesztése, vagyakár egy konyhakert kialakítása. Örömmel jelentem be, hogy az ötletünk a zsűri tetszését is elnyerte, így a következő fél évben többek között olyan ismert nagyvállalatokkal dolgozhatunk közösen, mint a Lego, az Erste Bank és a PwC Hungary. Bizakodva állunk a következő fél év elé, biztosak vagyunk benne, hogy rengeteget tanulhatunk és valóban hasznosak lehetünk közösségünk számára.

November 27-én és december 18-án velünk is találkozhattatok Advent vasárnapjain, ahol azösszegyűlt összeget idén is a Gyereknap szervezésére fordítjuk. Ezúton is szeretném megköszönni minden civil szervezetnek a rengeteg munkát, amelyet a sütemények és egyéb finomságok elkészítésére áldozott, továbbá minden pécsváradi lakosnak, akik adományukkal támogatták a rendezvényt!

December 6-án este Pécsváradra is ellátogatott a Mikulás, gyerekzsivajjal telt meg a Szentháromság tér. A Gyermekétkeztetési Alapítványnak köszönhetően pedig 50 ajándékcsomaggal több került Télapó puttonyába, amit a gyermekek széles mosollyal köszöntek meg neki. Hatalmas öröm volt látni a sok boldog arcot!

A szilveszteri bált a megszokottaktól eltérően a Várban tartottuk, így kevesebben köszönthették velünk az új esztendőt. Az este jó hangulatban telt, hajnalig ünnepeltük az új év kezdetét.

Január elején megkezdtük utazásainkat is, kis csapatunk a spanyol Alicanteba utazott egy, az iskolát kerülő vagy idejekorán elhagyó fiatalokról szóló tréningre, amelynek célja a fiatalok bevonása a mindennapi életbe, ehhez való eszközök, módszertanok megismerése.

További bejegyzések