Kincsek a természetben

Gondolkoztál már-e azon hogy egy kellemes nyári napon mit csinálnál a barátaiddal szívesen, ami igazán megmozgatja a tested s lelked? Akár társaságban akár egyedül, de garantáltan jó élményben lesz részed, ha a természetben töltesz el egy kis időt. 

Mely helyszín lenne a megfelelőbb egy kis kiruccanásra, mint a Kelet-Mecsek valamely varázslatos látnivalója? A Mecsek élénk tája, csodálatos növényvilága, valamint nem csak a természeti, de az épített kincsei is elkápráztatják az ott kirándulókat.

Hódítsuk meg a Mecsek tetejét!

Ugorj bele a szabadidő cipődbe/túrabakancsodba és irány a Zengő! 

A Zengő hegy a környékünk egyik legkedveltebb túracélpontja, és egyben a Mecsek 682 méteres ékköve. A csúcs meghódításához több irányból is elindulhatunk, akár Pécsváradról (sárga jelzés mutatja az utat), Hosszúhetényről (sárga háromszög), Püspökszentlászlóról (kék háromszög, sárga pötty, sárga jelzés) és Zengővárkonyról, ahol szintén sárga zarándok jelzést követhetünk. Akármelyik kezdőpontot is választjuk a túrához, mindenképpen egy kis település gazdag históriájával és épített örökségeivel találkozhatunk útközben. 

A számos turista útvonal közül mindenki megtalálja a számára megfelelőt, és az utazás végén a Zengő csúcsán büszkén magasodó, új, acélszerkezetű 22 méteres kilátóból derűs időben akár Horvátország, Papuk nevű szigetszerű hegységét is megpillanthatjuk.

Ha kedvet kaptál a túrázáshoz, ne feledd el csekkolni, hogy tényleg zeng-e a Zengő! Hiszen a népmonda szerint, ha mordulni halljuk a Zengőt, akkor igazából a hegy bendőjében rekedt kincsvadászok jajveszékelése hallatszik. 

A Réka-völgy rejtelmei

Ha már a Mecsekről beszélünk, fontos megemlíteni a tömérdek nevezetessége közül a Réka-völgyet, amely a Kelet-Mecsek legfestőibb, már-már mesébe illő, vadregényes vidéke. Az oázis bejárata félúton Mecseknádasd és Óbánya települések között rejtőzik, piros kereszt sáv kalauzolja az utazókat. Mindkét települést érdemes bejárni, hiszen Óbánya az úgynevezett „magyar Svájc”, csobogó patakjával, rendezett utcáival és zöld övezeteivel, Mecseknádasd pedig otthont ad a Várhegy kilátónak, valamint több várromnak is. 

A Réka-völgy és az Óbányai-völgy találkozásánál, a hegytetőn terülnek el a Réka-vár maradványai. Az erődről a hosszú évek során szájról-szájra terjedő mondák keletkeztek. Az egyik legenda szerint a ma már alig látható vár egykor szerelmi ajándék volt Attilától, a hun királytól feleségének, Rékának. A másik azt mondja, hogy Szent István királyunk egyik lányunokája, a későbbi Skóciai Szent Margit a vár falai között született.

Ha meleg van és nincs kedved megizzadni, Abaligeti-barlang

Ha nyáron egy hűvösebb úti célra vágysz akkor sem kell elkeseredned, hiszen az abaligeti patakos barlang egész évben várja a lelkes látogatókat. A barlang 1982 óta fokozottan védett természeti érték és 2000-ben gyógybarlangnak nyilvánították. Az állandó 12,6 fokos és rendkívül magas páratartalmú, pormentes levegője jelentősen enyhítheti az allergiás vagy asztmás panaszokat.

Manapság a túrázás nem olyan népszerű, de mint aktív kiránduló elmondhatom, hogy a séta nem mindig könnyű, sokszor izzasztó és megerőltető, de amikor elérem a kitűzött célt, az leírhatatlan. Akár legyen egy ember által épített látványosság, vagy egy völgy amit bejárok, azt az adrenalin érzést és elégedettséget miután végig csináltam, semmi más nem tudná megadni. Remek emlékekkel, élményekkel gazdagodtam a kirándulásaim során. Emlékszem, volt olyan amikor egy irgalmatlanul meredek hegyen másztam fel és amikor felértem a hegycsúcsra, akkor láttam, hogy autóval is fel lehetett volna menni, méghozzá aszfaltozott úton. 

Összességében, megéri ellátogatni valamelyik helyszínre amit megemlítettem. Ha egyedül mész, akkor kikapcsolódás, illetve a stresszes mindennapokból való elrugaszkodás céljából. Abban az esetben ha a barátaiddal kerekedsz fel, tudsz nekik mutatni valami szépet, és a legfontosabb, hogy örökre szóló emlékeket gyűjthettek.

Bencze Réka

További bejegyzések