Ezek a mai fiatalok….

Már Arisztotelész óta halljuk, hogy milyenek is ezek a mai fiatalok… Amikor a Hírzengő stábjával ötleteltünk, hogy ki milyen témában írjon cikket kértek meg a fiatalok, hogy írjam le a véleményemet róluk, mint fiatalokkal foglalkozó szakember milyennek is látom őket.

2006-ban kerültem az ifjúsági önkormányzatba, amelyben négy évig voltam képviselő, két évig  ifjúsági polgármester, 2012 óta pedig az ifjúsági önkormányzat segítője szerepét látom el. Ezen időszak alatt én is fiatalból felnőtt lettem, kortársaimtól majd az új generáció tagjaitól tanultam. De ami számomra talán a legfontosabb, hogy a fiatalok engem is fiatalon tartanak.

A legfontosabb talán az, hogy a fiatalok számára kinyílt a világ. Rengeteg lehetőségük van, amit rendszerint ki is használnak. Lehetőségük van már korán útrakelni, világot látni és az ott megszerzett tapasztalatokat hazahozni.

A mai rohanó világban rengeteg impulzus éri az embert, különösképpen a fiatalokat, aki még sok esetben keresik a saját útjukat. Rengetegen adnak nekik tanácsot, útbaigazítást, hogy mi is lesz számukra a hasznos az életben, így még nehezebb dolguk van abban, hogy a számukra jó utat válasszák. Emúltak már azok az idők, hogy egy munkahelyen dolgozzanak egész életükben. Éppen ezért az iskolai rendszer is kihívás elé állítja őket, ahol ideje korán kell irányt választaniuk (ez egy külön cikket is megér majd).

Ha megtalálják az érdeklődésüket, akkor abban elszántak, mindent megtesznek annak érdekében, hogy fejlesszék magukat azon a területen. Mivel az internetet és a modern technikákat minden eddigi generációnál ügyesebben alkalmazzák, így sokunk számára még idegen módszereket használnak az önfejlesztésükhöz. A Youtube vagy bármely közösségi média felületen meg tudják találni a számukra hasznos tartalmakat és pillanatok alatt megtanulnak akár videót vagy képet szerkeszteni.

Végül pedig talán a legfontosabb,hogy van véleményük! Sok esetben másképp, sőt jobban látják a világot, mint mi, akik már túl vagyunk a Krisztusi koron! Érdemes odafigyelnünk arra amit mondanak, mert ha sok esetben maguktól nem is osztják meg a véleményüket, érdemes segíteni, támogatni őket, teret adni nekik, hogy el tudják mondani gondolataikat. Sokan közülük megtanulják, hogy hol és hogyan oszthatják meg a véleményüket, aki pedig nem kapja meg ehhez a lehetőséget olyan új közösségi média felületeket tud kiaknázni, mint a Facebook, az Instagram vagy akár a Tik-Tok.

Mások ezek a mai fiatalok mint mi voltunk, de teljesen más környezet is veszi körül őket! Nagyon felgyorsult a világ körülöttük, még az én fiatal koromhoz képest is. Nekem van/volt lehetőségem ebbe beletanulni és a világgal együtt változni, de ők ebbe a világba csöppennek bele, rögtön ezt a tempót kell felvenniük.

László Miklós

További bejegyzések