Csokitól a chia magig

László Miklós szervezésével 2023. április 20-án kétnapos tanulmányútra mentünk Budapestre melynek egyik programja a KockaPont közösségi tér meglátogatása volt. A KockaPont arról nevezetes hogy az oda látogatók autizmusbarát környezetben próbálhatják ki az ott készült csokoládékat és bonbonokat.

Ott jártunkkor a tulajdonos segítségével elkészíthettük a saját kézműves csokoládénkat, melyből kóstolót is vihettünk haza.  Segítőnktől megtudhattuk, hogy a csokoládét Kolumbusz Kristóf hozta el Európába az azték indiánoktól, akik azért fogyasztották, hogy jó erőnlétük legyen. Az akkori uralkodónak nem ízlett elsőre a keserű íze miatt, ezért elkezdtek kísérletezni, hogy finomabbá tegyék azt. Végül a tej hozzáadásával nyerték el a maihoz hasonló, kellemes ízt. A csokoládé eredetén kívül mesélt még a csoki fajtáiról (ét, tej, fehér, ruby), továbbá a Nestlé gyár  történetéről.

Első lépéséként 41 % -os hideg csokit lapátoltunk, felmelegítettük, majd formába raktuk bele. Ezt követően lesöpörtük a széléről a felesleget, valamint aszalt gyümölccsel, mandulával, mogyoróval, kekszgolyócskákkal, színes reszelékkel, chia maggal díszítettük. Hűtőbe tettük kb. 15 percre, utána  szép dobozba csomagoltuk. A családom többi tagja is elismerően nyilatkozott a végeredményről.

Az összetevők közül legyébként a chia mag személyes kedvencem, nagyon egészséges superfood, kiváló puding is készíthető belőle.  Közös bennük a csokoládéval, hogy ez is eredtileg az azték harcosok eledele volt. Megosztok veletek egy jó kis receptet. Hozzávalók: 1 csomag chia mag, 1 doboz tej (ajánlom a mandulatejet) 1 doboz natúr joghurt, méz. Először öntsünk a pohárba 150 ml tejet, majd tegyünk bele 2 evőkanál chia magot, ehhez adjunk még evőkanálnyi natúr joghurtot és egy teás kanálnyi mézet. Keverjük össze es tegyük egy éjszakára a hűtőbe. Másnap gyümölccsel feldobva fogyasztható.

Remélem meghoztam a kedvetek a finomságok otthoni elkészítéséhez. Az interneten kiváló kézműves csokoládé receptek is találhatók.

Schneider Jázmin

További bejegyzések