Amerikai nyár avagy nyári diákmunka a világ másik felén

Nekem az egészet a véletlen hozta egy Facebook-hirdetéssel, de azt gondolom, hogy egész életemben hálás leszek ennek a véletlennek.

Két hónapot töltöttem New York államban, Fishkillben egy gyerektáborban, ahol a világ minden tájáról ismerhettem meg kalandvágyó, lelkes és fantasztikus embereket, miközben persze dolgoztam és rengeteg tapasztalattal, élménnyel gazdagodtam.

Nem kicsit féltem belevágni, őszintén azt hittem az utolsó pillanatig, amíg fent nem ültem a nagy gépen az óceán felett, hogy ez biztos nem fog összejönni. 

Amennyire vágytam rá annyira volt hihetetlen, hogy ez ilyen egyszerűen elérhető.

Az én közvetítőm a Camp Leaders volt, akik itthon 2007 óta segítenek fiataloknak kijutni és megvalósítani az álmaikat. Van náluk lehetőség nem csak tábori munkára, amit én is csináltam, de hotelekbe is lehet menni különböző pozíciókra.

(https://www.campleaders.com/hu/kulfoldi-diakmunka )

A táboron belül is lehet gyerekfelügyelőnek és kisegítő személyzetnek jelentkezni, úgyhogy nem csak azoknak való, akik szeretnek gyerekekkel foglalkozni! 

Miután elhatároztam, hogy adok egy esélyt a Camp Leadersnek, ők átvették az irányítást, nekem pedig csak követnem kellett a lépéseket és máris ott voltam a táborom kapujában. Januárban jelentkeztem, ekkor bemutatkozó videót kellett készítenem a tapasztalataimról, hobbijaimról, tanulmányaimról írni és persze interjúzni a táborokkal.

A folyamat egyáltalán nem volt bonyolult, bár néha elbizonytalanodtam, amikor visszautasított egy-egy tábor. Végül úgy gondolom oda kerültem, ahova a legjobban illettem  és azt tanítottam, mivel egyébként is szeretnék a jövőben többet foglalkozni.

Ez még egy óriási pozitívum (ha az eddigiek nem lettek volna elegek), hogy, ha van egy szenvedélyed vagy hobbid, lehetőséged nyílik egész idő alatt azzal foglalkozni és másokkal is megosztani.

A két hónap alatt nem mondom, hogy nem kellett sokat dolgozni, vagy hogy nem volt, aki otthagyta a tábort, mert honvágya volt, de pont ezek miatt egy igazi kis családdá alakultunk és együtt az összes nehézségen túllendültünk.

Én állami táborban, kicsit hátrányosabb helyzetű gyerekekkel foglalkoztam, ami azt jelentette, hogy voltak nehéz pillanataink.Veszekedések, néha majdnem verekedés, sírás, traumák kerültek a felszínre, amikkel valahogy meg kellett birkózni.

De azt is jelentette, hogy minden apróságot értékelni tudtak, amit kaptak tőlünk és példaként tekintettek ránk.

Annyi szuper dologra nyílt lehetőségünk:

·         tipikus amerikai farmot látogattunk,

·         kint aludtunk az erőben és S’morest sütöttünk,

·         csónakáztunk a tavon,

·         íjászkodtunk,

·         kalandparkoztunk.

És amikor éppen nem a gyerekekkel voltunk három napos New York-i utazáson, szomszéd kisvárosi túrára is jutott idő, moziba, strandra mentünk, a tábor végeztével pedig két barátnőmmel a Niagarához is eljutottam.

Nekem rengeteget adott ez a nyár, azt gondolom, hogy egy életre megváltoztatott, ahogy a táborom mondása szólt:

,,A summer can last a lifetime”, azaz egy nyár egy életre szólhat.

Én szívből ajánlom mindenkinek, hogy vágjatok bele!

Erdélyi- Nagy Anna

További bejegyzések